Национална галерия От 8 август до 8 септември   Британските художници Джон Кики

...
Национална галерия
От 8 август до 8 септември
 
Британските художници Джон Кики
Коментари Харесай

Джон Кики и Дарън Баркър се събират за първа изложба у нас

Национална изложба

От 8 август до 8 септември

 

Британските художници Джон Кики и Дарън Баркър на следващия ден излагат за първи път свои произведения в България. Домакин е Дворецът, филиал на Националната изложба, в чието експозиционно пространство създателите ще подредят 45 свои творби. Общото сред двамата създатели е ползата към фигуративната живопис и динамичността на човешкото съществуване. Традиционни като живописна форма, те се допълват взаимно без значение от самостоятелния жанр и тема. Според куратора на изложбата Елица Терзиева картините на гостуващите актьори слагат екзистенциалните въпроси на обособената персона и проблемите на обществото с друг еластичен език, като водят живописен разговор на правилото на контраста, а не на сходството. 

Дарън Баркър, който към този момент пристигна в България за откриването, показва основани неотдавна произведения, изпълнени с маслени бои върху платно. Критиците ги дефинират като " странни, сантиментални и притеснителни - двузначен роман в цвят и облици ". Художникът посвещава огромна част от времето си и на консервацията и реставрацията на архитектурни монументи. Изявява се и като фотограф.

Джон Кики е считан за един от водещите английски фигуративни художници, високо скъп освен в Обединеното кралство, само че и на интернационалната арт сцена. В показаната серия създателят препраща към известния в историята на изкуството облик на инфантата. Художникът по здравословни аргументи няма персонално да участва на изложбата. Той е роден през 1943 година в Кипър, стартира художественото си обучение в учебното заведение по изкуства в Камбъруел и в школата на Кралската академия в Лондон. По времето, когато приключва образованието си през 1967 година, към този момент е развил неповторим жанр, който специалистите дефинират като синтез сред фигуративна живопис, абстракция и попарт. В картините му се усеща въздействието на средиземноморската просвета в безсъниците на крайморските градове и радостните светлинки от брега и кейовете. Той не рисува натуралистично, само че изобразява разпознаваеми фигури в едноизмерните пространства на своите живи композиции. Използва основно акрил, изпипва до съвършенство най-показателните елементи в облиците и залага на интензивността на цветовия контрастност и опълчването на повърхности с разнообразни текстури. Обичан от него прийом е да „ цитира “ великите шедьоври от предишното, изключително на Ел Греко, Веласкес и Пикасо.

Изложбата в Двореца не е първата взаимна поява на двамата създатели. Едно от най-скорошните им общи участия е на Фестивала на изкуствата в Ярмут предишното лято. Тогава Баркър споделя: „ Чест и привилегия е за мен да покажа своите творения, които нормално запазвам в градината на дома си, дружно с художник с такава популярност като господин Кики. Изпитвам голямо почитание към Джон. Той е най-талантливият и ослепителен художник, с който в миналото съм се срещал, и е прекрасен човек “.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР